Creativiteit in Muider Fort C

Sinds half januari biedt Fort C in Muiden, beter bekend als het Muizenfort, onderdak aan drie creatieve bedrijven. Vanuit de rechtervleugel werken Studio Harm Hasenaar, Camojo Media en Unit 10 Fotografie aan grafische en architectonische ontwerpen, interactieve exhibits, filmproducties, fotografie en aanverwante projecten. Het officiersverblijf van het fort is beschikbaar als vergaderzaal. In de poterne zal, in samenwerking met de Historische Kring Stad Muiden en gemeente Gooise Meren, het Museum Vesting Muiden vorm krijgen. De vertrekken zijn zo veel mogelijk in originele staat terug gebracht. Systeemplafonds en geglazuurde vloertegels uit de jaren ’80 hebben plaats gemaakt voor stenen gewelven en duurzame vloerverwarming.

Commerciële exploitatie
De gemeente Muiden (nu onderdeel van Gooise Meren) heeft er voor gekozen om Fort C commercieel te exploiteren en met de inkomsten daarvan het fort te behouden. In de linkervleugel was overigens al enkele jaren de walbasis van Forteiland Pampus gevestigd. De Historische Kring Stad Muiden (HKSM) verhuisde onlangs naar een ander vertrek in het fort. Voor de bedrijven is het fort meer dan een mooie werkplek: ze zijn zelf op meerdere gebieden betrokken bij de inrichting van forten binnen de Waterlinie.

Museum Vesting Muiden
In overleg met de gemeente is vastgelegd dat Studio Harm Hasenaar gaat zorgen voor het ontsluiten van de grote collectie foto’s, knipsels, videobeelden, boeken en objecten van de Historische Kring Stad Muiden. Het museum wordt zo een samengaan van de tentoonstellingservaring van de studio en de kennis van Muiden van de historische kring. De hal en poterne van het fort en de vitrines van de HKSM gaan ingezet worden voor meerdere exposities per jaar. Gedacht wordt aan een vaste tentoonstelling in het zomerseizoen, die vooral gericht is op bezoekers van Muiden. Deze expositie vertelt in grote lijnen de geschiedenis van Muiden als vestingstad en haar positie binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
In najaar, winter en voorjaar is er ruimte voor exposities over meer specifieke onderwerpen, zoals de industrie die Muiden ooit kende en het verkeer in en rond Muiden, van de eerste sluisbrug tot het recent aangelegde aquaduct.

Vergaderen en flexwerken
De voormalige officiersruimte is ingericht als vergaderruimte, voor zowel de in het fort gevestigde bedrijven als andere gebruikers. Deze bijzondere locatie voor 12 tot 16 personen is voorzien van multimedia en leent zich uitstekend voor bijeenkomsten als brainstormsessies, trainingen en presentaties. Daarnaast heeft Fort C ook een aantal flexwerkplekken, met natuurlijk koffie, thee en wifi.

Fort C
Vestingplein 1
1398 VE Muiden