Educatieve film over Altantikwall

Eind vorige week is in het Museon in Den Haag de educatieve film De Atlantikwall, de Verborgen Grens in première gegaan. De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Atlantikwall is een 6200 kilometer lange verdedigingslinie, gebouwd door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiermee wilden ze een geallieerde invasie vanuit zee voorkomen. De linie liep langs de kust van Noorwegen tot de grens met Spanje en bestond uit bunkers, batterijen met luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en (natuurlijke) hindernissen.

Voor de aanleg van de Atlantikwall werden in Nederland honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen afgebroken. De film van vijftien minuten toont wat de linie betekende voor het leven van de mensen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna. Tegelijkertijd toont de film de Atlantikwall vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. Volgens de makers zorgt dat voor “confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes”.

De film maakt deel uit van een lespakket voor de groepen 7 en 8 van basisscholen. De film is binnenkort ook te zien in bunkermusea en informatiecentra over de Atlantikwall. De film is zo opgezet dat voor elke kustprovincie een regionale versie gemaakt kan worden. In de eerste film zijn vooral de beelden van Zuid-Holland verwerkt. In 2016 worden de versies voor de andere kustprovincies en de gemeente Den Haag opgeleverd.

Bekijk hier de film.

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.