Zeilfort-team gaat door!

Hoewel de gemeenteraad van Aalsmeer op 3 december 2020 groen licht gaf voor de plannen voor Zeilfort Kudelstaart, heeft Raad van State de beslissing op 3 mei 2021 opgeschort aan de hand van bezwaren van omwonenden.

Een onherroepelijke uitspraak over het bestemmingsplan wordt niet eerder dan ergens volgend jaar verwacht.

Om al die tijd niet stil te zitten, is het team Zeilfort daarom bezig activiteiten te ontplooien die wel mogen. Om het fort zichtbaar te maken en goodwill te kweken!

Zeilfortzandrace
Op vrijdag 25 juni vindt het startsein plaats van de eerste Zeilfortzandrace, ‘De strijd om de Westeinderscheg’. Dit is een bijzondere 24-uurswedstrijd voor historische zeilende vrachtschepen (Varend Erfgoed). Fort Kudelstaart fungeert als start-, aanleg- en finishlocatie. Het zeilende vrachtschip dat de meeste zakken zand op een van de twee verschillende locaties aan de Westeinderplassen heeft afgeleverd, is de winnaar. De race wordt niet per definitie gewonnen door het snelste zeilschip, maar zeker ook door het team dat het slimste omgaat met de beschikbare tijd.

Geen publiek
Helaas zijn op het fortterrein zijn geen bezoekers toegestaan tijdens deze wedstrijd. Iedereen kan het varend erfgoed zowel vrijdagavond als zaterdag tot 19.00 uur vanaf de oevers aan de Westeinderplassen zien varen. Ook kunnen de schepen digitaal worden gevolgd. De schepen worden uitgerust met de transponders van Stichting Zeilvaat Warmond.

De bedoeling is met de ervaringen van dit jaar 2021 een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Met meer schepen, en mogelijkheden op het fort, zoals pop-uprestaurants, mogelijkheden de schepen van dichtbij te bekijken, etc.

Wat is de overeenkomst tussen Zeilfort Kudelstaart en de Westeinderscheg?
De provincie Noord-Holland werkt de komende jaren aan de Westeinderscheg, een groene strook die loopt vanaf het IJ via de Bovenlanden naar de Westeinderplassen, en dus ook langs het Fort bij Kudelstaart.

De Westeinderscheg bestaat uit natuur, water, recreatieve verbindingen en cultureel erfgoed. Het is er allemaal al, maar de samenhang is vooralsnog zoek. Door deze losse elementen met elkaar te verbinden en projecten voor herstel en verbetering te starten, ontstaat een geheel.

De natuurkrachten wind en water en de vaardigheden van de schippers en hun bemanning zijn de elementen die na al die jaren nog steeds zorgen voor het vervoer over water. Als we zuinig omgaan met ons cultureel varend erfgoed en de kennis van de oude schipperstechnieken overdragen op de jeugd, kan men over 100 jaar nog steeds deze vorm van transport beleven.

Zeilfort Kudelstaart en de Westeinderscheg zetten zich dus beide in voor het behoud van cultureel erfgoed.

Voordat met de bouw van het Fort Kudelstaart gestart kon worden (rond 1890), werd de slappe ondergrond (veen) uitgegraven en vulde men het gat op met een enorme hoeveelheid zand. Dit zand werd geheel of gedeeltelijk vervoerd vanaf de duinen rond IJmuiden met zeilende vrachtschepen. Zo´n 130 jaar later wordt dat zand dus weer symbolisch verplaatst tijdens de Zeilfort Zandrace.

Meer informatie over de Zandrace: http://www.zeilfortzandrace.nl

Onderzoek studenten
Een internationale groep van 20 studenten van TU Delft en TU Wageningen en Amsterdam Metropolitan Studies doet momenteel onderzoek en is alle plannen voor het fort aan het doorlichten. Ook zijn ze op straat te vinden om vragen aan inwoners te stellen in de omgeving. Er komen veel positieve ideeen naar voren. “We kijken ook naar duurzaamheid en sustainability. Doordat we weer een jaar vertraging oplopen, hebben we de ruimte om dat aan te scherpen in de omgevingsvergunningsprocedure die pas na de Raad van State-uitspraak zal starten.” Op 1 juli verzorgen de studenten op Fort Kudelstaart een presentatie van alle onderzoeken en hun adviezen.

Het mysterie van Fort Kudelstaart
Op 21 juni gaat de bouw van een museale beleving, in de vorm van een soort kleine escaperoom beginnen. ‘Het mysterie van Fort Kudelstaart’ is een virtuele culturele en recreatieve beleving van onder meer de Stelling van Amsterdam, watermanagement etc.

Het spel in het kort: Een geheim genootschap heeft het fort gekraakt, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het water bijzondere krachten bezit. Zij hebben het fort hermetisch afgesloten. De spelers moeten de nieuwe eigenaar van het fort helpen om het genootschap uit het fort te krijgen. Daarvoor moeten ze allerlei oplossingen bedenken. Groepjes van zes mensen gaan aan de linker- en rechterkant het fort binnen. Ze moeten door drie deuren heen, om na ongeveer anderhalf uur uit te komen in de grote zaal; de Poterne. Daar is dan het masterplan van Zeilfort te zien. Naar verwachting gaat de culturele beleving op 12 juli open. Kosten zijn 27,50 euro p.p. Reserveringen gaan via www.turfaalsmeer.nl/reserveringen/Fort K.

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.