Linie Award 2023 uitgereikt aan Fort de Gagel en Werkgroep Vesting Gorinchem

Op donderdag 18 januari reikte Stichting Liniebreed Ondernemen de Linie Award 2023 uit aan Sybren Ophof en Pascale Heinsius van Fort de Gagel en de vrijwilligers van de Werkgroep Vesting Gorinchem tijdens de nieuwjaarsborrel op Kunstfort bij Vijfhuizen. Liniebreed Ondernemen is een non-profit koepelorganisatie die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van verdedigingserfgoed in Nederland. De award wordt aangeboden aan een ondernemer of een ondernemende organisatie die in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het economisch rendement, het maatschappelijke draagvlak en aan de bekendheid van de waterlinies.

Hieronder lees je de gemotiveerde speeches over de winnaars.

Sybren Ophof en Pascale Heinsius van Fort de Gagel
In de waterlinies zien we de laatste jaren een nieuw type ondernemer. Geen culturele ondernemer en ook niet uitsluitend een commercieel dier. Het is echter wel nog altijd een ondernemer pur sang. Voorheen waren die er dus ook, maar er is een opvallend verschil. Men was vaak zo bezig met de business dat men de potentie van het erfgoed waar de business was gevestigd minder serieus nam. Het Fort als decor! En wellicht twee werelden die hier en daar wat botsten. Want niet alles is mogelijk in een eeuwenoud gebouw. De laatste laren zien we een andere benadering. Een benadering waar de ondernemer van elke beperking een kans maakt, van het historisch perspectief een positionering maakt en de omgeving en stakeholders op een open wijze betrekt. Tja, dan gaat het stromen. Een locatie als beweging in een grotere beweging van een waterlinie. Dan spreken we niet meer van win win. Maar van WIN WIN WIN WIN WIN. Want hoe mooi is het als de exploitant fier staat voor het verhaal het Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, zelf rondleidingen geeft, een thematische waterspeeltuin aanlegt, een thema-team-spel ontwikkelt en zo uitlegt en uitdraagt hoe je ondernemerschap en het behoud van verdedigingserfgoed op slimme wijze combineert. Hoe leuk is het als je jezelf profileert als beginpunt, tussenstop of eindpunt van een wandeling door prachtige natuur. En ook die natuur enthousiast promoot. Hoe lekker is het als je bier maakt van een gewas uit de buurt in samenwerking met de natuurbeherende organisatie van dat gebied. En hoe fijn is het als je na een jaar op break-even bent, en zo eerlijk bent om aan te geven dat de provincie Utrecht ook een enorme duit in het zakje deed. Je bent relatief nog maar kort aangehaakt bij ons netwerk, maar wat een power en motivator ben jij gebleken de afgelopen anderhalf jaar. En het goede nieuws is dat we steeds meer ondernemers zoals jij en jullie op de forten zien. Zakelijk en met het hart op de goede plaats voor ons erfgoed. Sybren Ophof en Pascale Heinsius daarom krijgen jullie vandaag de Linie-award.

Werkgroep Vesting Gorinchem
Het uitdragen van de verhalen over forten, bunkers, vestingen, linies en ander verdedigingserfgoed en het beheer ervan, staat of valt met de inzet van vrijwilligers. De enquêtes die we uitvoerden onder de vrijwilligers over de omvang van hun inzet in de Hollandse Waterlinies liegen er niet om. De meest recente cijfers moet ik u nog even onthouden, want die resultaten bespreken we volgende week pas met een van onze opdrachtgevers. De groep die we vandaag in het zonnetje willen zetten draait op vrijwillige inzet maar we vinden ze zeer ondernemend en bijna semi- professioneel. Wat deze groep heeft neergezet de afgelopen jaren voor de Vestingstad waar zij voor staan is aanzienlijk. Je ziet het ook aan hun website, in tegensteling tot veel absoluut sympathieke tussen de schuifdeuren websites, springt deze erboven uit.

De groep doet altijd mee met de diverse events door Liniebreed en anderen georganiseerd, of het nu over Unesco Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies gaat, de Oude Hollandse Waterlinie, de Vesting of over het Koude Oorlog erfgoed. Men is van alle markten thuis. De groep zorgt dat het erfgoed wordt opengesteld, geeft rondleidingen en zorgde tevens dat er een wandelboekje kwam, zodat bezoekers ook zelfstandig, wanneer ze er zelf even niet zijn, de Vesting kunnen beleven.

Men vroeg ook gelden aan voor de restauratie van Affuit Bomkanonnen die nu zo trots op de wallen staan, ik meen dat men binnenkort begint aan de laatste restauratie cq reconstructie van zo’n historische kolos. Ook maakte de werkgroep een minimuseum/luisterpost van De Koude Oorlog gereed voor bezoekers. Een heel actueel thema.

Je kunt wel verkozen zijn tot de mooiste Vestingstad van Nederland, maar dat moet je dan wel waarmaken. Noblesse oblige zeggen we dan. Met de Werkgroep Vesting Gorinchem hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wat een passie en wat een inzet. En wat een enthousiasme en samenwerkingszin gaat er van jullie uit. Wij worden daar heel blij van. Lieve Werkgroep, jullie worden vandaag vertegenwoordigd door Theo de Wildt en Herman Sangers, voor al jullie goede werk hierbij de Linie-award.