Fort Pannerden bezocht door vrijwilligers Forteiland IJmuiden

Waar een netwerkbijeenkomst van Liniebreed al niet toe kan leiden; Daan van der Does, gids in de vrijwilligersploeg van Forteiland IJmuiden doet verslag:
Tijdens de feestelijke presentatie van het nieuwe FORT! Magazine in Fort Altena (4 april jl.) was het goed napraten met ‘fortgenoten’. Zo kom je altijd wel weer tot uitwisseling van informatie over fort- en vestingzaken. Deze keer kwam ik een bekende tegen waar ik in Groenlo samen “de slag om Grolle” heb mogen aanschouwen. Al gauw raakten we weer enthousiast over onze ‘eigen’ forten met alle bijzonderheden en raakvlakken.
Met deze Marius Peters (gids, vrijwilliger en deskundige van Fort Pannerden) hadden wij bedacht dat het leuk en interessant zou zijn om in elkaars keuken te mogen kijken. Na wat mailverkeer en puzzelen werd het 14 juni: acht leden van de vrijwilligersploeg van Forteiland IJmuiden gaan op bezoek in Fort Pannerden in de Lingewaard.
Na een reis van ca. 2 uur werden we opgehaald door de ludieke tuktuk voor de bezoekers die ons over de dijk naar de gastheer in het fort bracht. Er was een gastvrije koffietafel voorafgaand aan de speciale rondleiding die Marius voor ons in petto had. Ter introductie kregen we een film over Pannerden te zien, waarna de gids ons mee nam door het fort.  Met veel elan vertelde hij ons over de vele bijzonderheden én eigenaardigheden van het Fort. Vooral zijn kennis over bouwkundige zaken waren indrukwekkend en interessant.
Na de lunch volgde een bezoek aan het museum en een rondleiding door de droge gracht. Ook hier weer heel veel info en, erg leuk; het kanon van Pannerden dat afgevuurd kan worden. Het gehele procedé voor een salvo werd stapje voor stapje uitgelegd en gedemonstreerd en afgesloten met een ………BOEM!!!! Het bezoek was en leerzame ervaring, we hebben genoten van de gastvrijheid en professionele uitleg. Na onze gastheer Marius en zijn bestuur bedankt te hebben met de uitnodiging dat zij ook op Forteiland IJmuiden van harte welkom zijn, werd de (lange) terugreis ingezet.

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.