Een bronzen Romeins fort in Alphen a/d Rijn

Een bronzen maquette van het eerste houten Castellum Albaniana van Alphen a/d Rijn is nu te bewonderen op het Rijnplein bij de Julianastraat. De reconstructie van dit Romeinse fort is donderdag 26 oktober jl. feestelijk onthuld in het bijzijn van een delegatie wethouders en diverse Alphense erfgoedorganisaties.

Het maken van de bronzen maquette heeft een aantal jaren geduurd. Het idee is van Ton Dalman, een van de Alphense stadsgidsen van ‘t Gilde. De reconstructie van het eerste Alphense castellum, gebouwd vanaf het jaar 40, is gemaakt door archeoloog Julia Chorus. Aan de hand van haar reconstructie heeft kunstenaar en restaurateur Marc van der Aa een model, uiteindelijk in was, gemaakt. Daarna is de maquette in brons gegoten.

De onthulling werd gedaan samen met de wethouders van cultuur, toerisme en economie. Anouk Noordermeer (cultuur & erfgoed) heeft veel werk verzet om het Romeinse verleden op de kaart te krijgen. Relus Breeuwsma (toerisme & recreatie) wil het Romeinse verleden ook inzetten om meer bezoekers naar het Alphense Stadshart te trekken. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het project gefinancierd. Lees het hele bericht hier.

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.