Kamp Fort Honswijk; een grimmige geschiedenis

“Liever een lijk dan naar Honswijk.”
Deze week verschijnt HET KAMP FORT HONSWIJK 1945 – 1947, een boek over de geschiedenis van Fort Honswijk als bewarings- en verblijfskamp.
Aan de hand van de documenten uit het Nationaal en Utrechts archief ontrafelen de auteurs Hub Noteborn en Huub Gitz het verhoor en de bewaring van spionnen, politieke delinquenten en oorlogsmisdadigers in de periode 1945-1947. Beide schrijvers zijn betrokken bij de Stichting Honswijk-Everdingen, werkgroep Historisch Onderzoek. Via de statuten van de Stichting Honswijk-Everdingen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie als werelderfgoed kwam het diepgaande archiefonderzoek naar de vrijwel vergeten kampgeschiedenis tot stand. De bevindingen komen samen in dit nieuwe boek, voluit:  ‘HET KAMP FORT HONSWIJK 1945 – 1947 – Verhoor, bewaring en afvoer van spionnen, politieke delinquenten en oorlogsmisdadigers’.
Voor het eerst wordt de grimmige geschiedenis van dit ondervragingscentrum, verafgelegen aan de Lek bij Schalkwijk, beschreven. Op het fort waren onmenselijke omstandigheden en excessief geweld aan de orde van de dag waardoor de gruwelijke frase ‘liever een lijk dan naar Honswijk’ ontstond. Het is veelal een onbekend verhaal, en tegelijk een ongemakkelijke waarheid. Het boek over dit historische thema waarin naast onthullingen over onzedelijk gedrag, diefstal, oplichting en pesterij, confronterende verslagen van bewakers aan bod komen verschijnt op zaterdag 9 september.
Deze 328 pagina’s tellende paperback (ISBN: 9789464892369) kost € 25,50 en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Vanaf 9 september te vinden in de webshop van de uitgeverij, in de boekhandel en bij bol.com.

Foto: Timo Gorissen

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.