Plan voor herinrichting Stenen Poppen in Klundert gereed

De Gemeente Moerdijk wil de zuidelijke kant van de vestingwerken, de zogenaamde ‘Stenen Poppen op de beer’ in Klundert beter zichtbaar en maken in het landschap. Daarmee is het nieuwe aanzicht ook aantrekkelijker voor recreatie. De Stenen Poppen zijn twee zuilen (ook wel ‘monniken’ genaamd), staande op een gemetselde dam  (ook wel ‘beer’ geheten). Deze beer is in 1583 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Het is een restant van de vestingwerken die Klundert destijds moesten beschermen tegen indringers en waarmee tegelijkertijd ook het waterpeil beheerst kon worden.

Met input van de stadstafel Klundert, Stichting Menno van Coehoorn, pachters, Visvereniging ’t Wachtertje, Heemkundekring Die Overdraghe, Provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ligt het definitieve ontwerp nu op tafel. Er is draagvlak onder alle partijen. Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich over het plan en de extra kosten die ermee gemoeid zijn.

Wat gaat er gebeuren?
In de wal komt een doorsteek die uitmondt op een uitkijksteiger die ook toegankelijk is voor mindervalide bezoekers. Een informatiebord geeft uitleg over de oorspronkelijke werking en historie van dit vestingonderdeel. Het deel van de vestingwal bij de Stenen Poppen wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke staat en hoogte zodat zichtbaar is hoe dit vestingonderdeel ooit is aangelegd en werkte. Het gras van de wallen blijft begraasd worden door schapen.

foto: Marcel Otterspeer

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.