Samenwerking Pact van Loevestein gaat door

De komende 10 jaar blijven overheden en natuurorganisaties samenwerken in het zuidelijke deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Vrijdag 29 september tekenden 13 partners voor voortzetting van hun Pact van Loevestein.

Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband van provincies, waterschap, gemeentes en natuur beherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de organisaties van het Pact samen voor de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de loop van die jaren is deze historische waterlinie opgeknapt en kregen veel forten een nieuwe functie, bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Dit enorme Werelderfgoed loopt door 5 provincies en is zo’n 200 kilometer lang. In het huidige waterbeheer functioneren veel van de oorspronkelijke sluizen, dijken en coupures nog altijd.

In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om de samenwerking tot 2033 voort te zetten. De intentieverklaring is ondertekend door de gemeenten Altena, Culemborg, Gorinchem, Lingewaard, Tiel, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Zaltbommel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en provincies Noord-Brabant en Gelderland. Via het pact bundelen en delen ze kennis en informatie, concretiseren ze ideeën in een jaarlijks uitvoeringsprogramma en trekken ze gezamenlijk op voor het verkrijgen van aandacht voor de Hollandse Waterlinies.

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.